Wat is vilten?

Vilten is een oeroude techniek. De oudste vondsten van vilt komen uit Aziatische landen en zijn ongeveer 2500 jaar oud. Waarschijnlijk is de techniek van het vilten bij deze volkeren ontstaan en is het de oudste manier van textielbewerking.

De combinatie van water, zeep en beweging ( zoals wrijven en rollen ) maakt dat wol verandert in vilt: vervilt. Denk maar aan een wollen trui die je te warm in de wasmachine gewassen hebt en die daardoor gekrompen en hard geworden is.

Iedere wol vezel heeft schubben. Door het gebruik van warm water, zeep en beweging haken de schubben zich vast aan de schubben van een andere vezel en vormen ze een eenheid. Zo ontstaat vilt. 

Vilten is een natuurlijk proces waarvan je het resultaat nooit van te voren kunt bepalen. De hoeveelheid beweging heeft invloed op de soepelheid van het vilt, op de grootte (het krimpt) en op het overgaan van de kleuren in elkaar.

Als ik de zeep uit het werk spoel en het werkstuk laat drogen, vind ik het altijd een verrassing om te zien hoe het geworden is.